LR'en + taken


Leerresultaat 1 (Het krachtige kind – kind)

De bachelor creëert een positief, veilig, gezond, hygiënisch en gestructureerd leefklimaat met zorg voor elk kind (in de groep). Tevens creëert hij/zij bij elk kind basisvertrouwen door vanuit een sensitieve houding gericht te zijn op het vervullen van basisbehoeften.

De pedagogisch coach creëert een leefklimaat waar zorg en vertrouwen de basisbehoeften van elk kind vervult door middel van een sensitieve houding.

1e academiejaar: KWALITEITSBELEID EN -ZORG

Bewijsmateriaal: VRIJSTELLING POP 1

Conclusie

Het analyseren van een activiteit, rekening houdend met de vierervaringsgebieden van het pedagogisch raamwerk, zorgen ervoor dat je een sterke kijk krijgt op de diepgang van de activiteit. Deze vier ervaringsgebieden zorgen ervoor dat je een gestructureerde manier gebruikt om stil te staan bij de de verschillende aspecten van de ontwikkeling van kinderen. Je krijgt een breed zicht op de activiteit vanuit de bril van hun ontwikkeling. Je ziet ook nu effectief dat er een samenwerking is tussen de vier ervaringsgebieden. Door deze analyse uit te voeren, kan ik nu terugkoppelen naar stage aan welke ervaringsgebieden er eventueel gewerkt moet worden en hoe ze het al doen voor de andere ervaringsgebieden.

Door actief aan de slag te gaan met MeMoQ, met een specifieke focus op dimensie 2, tijdens mijn stage heb ik een beter zicht gekregen op het creëren en inzien van betrokkenheid bij kinderen. Door het stappenplan te volgen, sta je stil bij wat nodig is en kan er nagedacht worden over de manier van werken van de organisatie. Desondanks dat de leeftijdsgroep niet hoort bij de originele leeftijdsgroep van MeMoQ, vind ik dat ik een goed onderzoek heb kunnen voeren naar de betrokkenheid van de kinderen. Dit kader is zeer waardevol voor een continue verbetering en evaluatie en ik hoop dat ik de resultaten kan terugkoppelen naar mijn stage.

De ZiKoVogeeft je een duidelijke blik op alle aspecten van de ontwikkeling van een kind. Wanneer je dit regelmatig gaat invullen, dan heb je een mooie evolutie van het kind. Dit is iets wat heel belangrijk is om kinderen op te volgen. Daarom vond ik het zeer interessant om hierbij stil te staan doordat de kinderen een oudere leeftijd hebben dan de aanbevolen doelgroep va het instrument. Maar hun leeftijd houdt hun niet tegen om een duidelijk overzicht te hebben van het kind. Hierdoor kan er rekening gehouden worden met enkele aspecten. Het gebruik van de ZiKo Vo als evaluatie-instrument biedt een uitgebreide en holistische kijk op de ontwikkeling van kinderen, wat onmisbaar is voor de opvoeders. Het document biedt een uitgebreid overzicht op de ontwikkeling van kinderen. Hierdoor dwingt het ons om het kind als geheel te zien. Op basis van dit document kan er nagedacht worden over de aanpak. Het afnemen van de ZiKo Vo heeft mij niet alleen geholpen om een diepgaand begrip van de ontwikkeling van kinderen te krijgen, maar heeft ook waardevolle instrumenten en inzichten opgeleverd voor het ondersteunen van hun groei.

Als toekomstig pedagogisch coach heeft het analyseren van activiteiten met behulp van het pedagogisch raamwerk en het actief gebruik maken van MeMoQ en ZiKo Vo tijdens mijn stage een diepgaand inzicht gegeven in de ontwikkeling van kinderen. Door rekening te houden met de vier ervaringsgebieden van het pedagogisch raamwerk, kon ik een gestructureerde aanpak hanteren om de activiteiten te evalueren en feedback te geven op de ontwikkeling van kinderen. Het gebruik van MeMoQ hielp mij specifiek bij het creëren en herkennen van betrokkenheid bij kinderen, terwijl ZiKo Vo een holistische kijk bood op hun ontwikkeling. Ondanks dat de leeftijd van de kinderen niet overeenkwam met de aanbevolen doelgroep van de instrumenten, leverden ze waardevolle inzichten op die kunnen worden toegepast in de praktijk. Deze ervaringen hebben mij niet alleen geholpen bij het begrijpen van de ontwikkeling van kinderen, maar hebben ook waardevolle instrumenten en inzichten opgeleverd voor het ondersteunen van hun groei als toekomstig pedagogisch coach. Het stelt mij in staat om effectiever te werken aan continue verbetering en evaluatie binnen mijn stagecontext en in mijn toekomstige rol als pedagogisch coach.


Leerresultaat 2 (het krachtige kind – kind)

De bachelor ondersteunt het 'zijnsrecht' en de totale ontwikkeling van elk kind tot 'democratische wereldburger' door middel van een stimulerende interactie in een rijke omgeving en het begeleiden van een aanbod op basis van observatie van hun leefwereld en ontwikkelingsbehoeften.

De pedagogisch coach ondersteunt vanuit een krachtige kijk op het kind als burger (democratische wereldburgerschap) het zijn en worden van het kind (zijnsrecht).

1e academiejaar: PROJECT LABO VAN RAMMELAAR TOT RAKET

Bewijsmateriaal:

Conclusie

Het maken van deze bewegingssolo heeft me doen stilstaan bij wie ik ben als persoon en zeker omdat dansen niet mijn favoriete bezigheid is. Hoewel ik graag beweeg op muziek, dans ik niet graag. Dit kan heel raar klinken maar toch is het zo. Dit is mijn persoonlijke ervaring. Door eerst naar een solo te kijken, bood dit wel een houvast. Dit was een inspiratiebron voor verder aan de slag te gaan met de opdracht. Door rekening te houden met verschillende zaken van de bewegingssolo heeft het wel mijn nieuwsgierigheid geprikkeld om met deze opdracht bezig te zijn. Door deze aspecten te bekijken, zie ik hoe veelzijdig en complex dans kan zijn. Dit kan een deur openen naar het waarderen van danskunst. Dus, hoewel dansen misschien nooit mijn favoriete activiteit zal worden, is het zeker iets wat mijn aandacht en respect verdient. Deze opdracht heeft me laten zien dat persoonlijke groei en zelfontdekking soms vanuit onverwachte hoeken kunnen komen, en daarvoor ben ik dankbaar. 


Leerresultaat 3 (het gezinssysteem – gezin)

De bachelor waarborgt voor kinderen de continuïteit tussen thuismilieu en de organisatie maximaal door met de medewerkers het aanbod, ondersteund vanuit visie, zo vorm te geven dat de ouders er zich in herkennen.

De pedagogisch coach vormt samen met het team (medewerkers) een samenhang tussen de thuiscontext en de organisatie waar het kind (en zijn gezin) deel van uitmaakt.

1e academiejaar: GEZIN ALS PSYCHOSOCIAAL SYSTEEM

2e academiejaar: VERBREDENDE STAGE

Bewijsmateriaal: 

Conclusie

Door theoretische concepten toe te passen op mijn persoonlijke ervaringen, biedt deze opdracht mij een uitstekende gelegenheid om een dieper inzicht te krijgen in de complexiteit van familierelaties. Hierdoor kan ik niet alleen de positieve elementen van familierelaties herkennen, maar ook de moeilijkheden en spanningen die daarbij komen kijken. Deze opdracht zal vooral erg nuttig zijn voor mijn toekomstige carrière als pedagogisch coach. Na voltooiing van deze taak kan ik gezinnen en hun relaties observeren, analyseren en constructief bespreken. Dit initiatief zorgt voor een belangrijke mijlpaal in mijn opleiding. Met deze rol kan ik mijn kennis en vaardigheden uitbreiden en een positieve invloed uitoefenen op gezinnen en hun relaties in mijn toekomstige carrière.


Leerresultaat 4 (het gezinssysteem – gezin)

De bachelor bouwt in het belang van het kind een vertrouwensrelatie op met de ouder en verbindt zijn eigen professionaliteit aan de deskundigheid van de ouder.

De pedagogisch coach bouwt in het belang van het kind een vertrouwensrelatie op met de ouder en verbindt de eigen professionaliteit aan de deskundigheid van de ouder.

Bewijsmateriaal: NIET AAN GEWERKT DIT SCHOOLJAAR


Leerresultaat 5 (synergie – team)

De bachelor stimuleert en motiveert divers geschoolde medewerkers tot professionele ontwikkeling op vlak van 'opvoeden van kinderen', 'ontwikkeling van kinderen ondersteunen' en 'partners zijn van de gezinnen van de kinderen', door het zelf vervullen van een modelfunctie, door het coachen in een open verstandhouding, en door het creëren van een gunstige professionaliseringscontext voor de medewerkers.

De pedagogisch coach stimuleert en motiveert de medewerkers in hun professionele ontwikkeling (coachen, professionaliseren,…).

2e academiejaar: COACHING - VERBREDENDE STAGE

Bewijsmateriaal:

Conclusie

Het WANDA gesprek heeft sterke punten laten zien wat de communicatie en samenwerking heeft bevorderd. Het belangrijkste verbeterpunt is het behouden van de focus tijdens de sessie om de doelen effectief te bereiken. Door deze inzichten toe te passen, kan ik mijn vaardigheden in het voeren van WANDA gesprekken verder ontwikkelen. Deze punten helpen mij in het begrijpen van wat er goed ging en waar er ruimte is voor verbetering, wat uiteindelijk bijdraagt aan de effectiviteit van toekomstige WANDA gesprekken als pedagogisch coach.

Mijn stagebegeleider gaf aan dat ik het WANDA gesprek zeer goed heb uitgevoerd!


Leerresultaat 6 (synergie – team)

De bachelor draagt samen met een team van divers geschoolde collega's verantwoordelijkheid voor het gemeenschappelijk sociaalpedagogisch project en creëert daarvoor actief de randvoorwaarden.

De pedagogisch coach draagt samen met een team van divers geschoolde collega's verantwoordelijkheid voor het gemeenschappelijk sociaalpedagogisch project en randvoorwaarden.

2e academiejaar: PROJECT GOED OUDERSCHAP - VERBREDENDE STAGE

Bewijsmateriaal: PROJECT GOED OUDERSCHAP


Leerresultaat 7 (wereld burgerschap – sector)

De bachelor 'engageert zich als stadspedagogisch coach' en werkt proactief in de lokale maatschappelijke context en neemt daarvoor initiatief tot samenwerking met externe partners.

De pedagogisch coach engageert zich als stadspedagogisch coach en werkt proactief in de lokale maatschappelijke context en met initiatief tot samenwerking met externe partners.

2e academiejaar: PROJECT GOED OUDERSCHAP

Bewijsmateriaal: PROJECT GOED OUDERSCHAP


Leerresultaat 8 (wereld burgerschap – sector)

De bachelor volgt actief de relevante ontwikkelingen in de samenleving, het overheidsbeleid, het vak/expertisedomein en in de internationale context om zodoende de maatschappelijke relevantie van het eigen professioneel handelen te duiden.

De pedagogisch coach volgt actief maatschappelijke relevante ontwikkelingen vanuit de samenleving, overheidsbeleid, vak- en expertisedomeinen en internationale contexten.

2e academiejaar: VERBREDENDE STAGE

Bewijsmateriaal: VERBREDENDE STAGE

Conclusie

De verbredende stage is een stage waar ik als toekomstig pedagogisch coach zeer dankbaar voor ben. Tijdens deze weken heb ik ingezien dat een pedagogisch coach ook een plek kan krijgen buiten de muren van een kinderopvang en de buitenschoolse opvang (IBO). Mijn stage heb ik dus gelopen in het Heldenhuis in Halle wat een vestiging is van de organisatie van Habbekrats. Doordat ik hier kennis heb mogen maken met een "oudere" doelgroep, was mijn motivatie om elke dag terug naar stage te komen zeer groot. Het was een aangename sfeer waar ik graag aanwezig was.

De kinderen en jongeren die in het Heldenhuis aanwezig zijn, zijn voornamelijk kinderen en jongeren uit de buurt die in kansarmoede leven maar anderen worden daarom niet uitgesloten. Iedereen is welkom zolang je maar respect hebt voor jezelf, de anderen en het materiaal. Door niemand uit te sluiten, past dit heel mooi bij mijn beeld van de wereld want ik vind dat iedereen kansen moet krijgen om zijn/haar doelen te bereiken ongeacht de weg ernaartoe en de hulp die je al dan niet nodig hebt.

Kortom, deze stage heeft mijn kijk op pedagogie ingrijpend verrijkt. Het was een unieke kans om buiten de traditionele kinderopvang en buitenschoolse opvang te werken en een nieuwe doelgroep te ervaren. Het was inspirerend om te zien hoe een inclusieve benadering en het bieden van gelijke kansen aan alle kinderen en jongeren, ongeacht hun achtergrond, centraal staan in het werk van Habbekrats. Deze ervaring heeft mijn motivatie om als pedagogisch coach te werken versterkt, omdat ik heb gezien hoe belangrijk het is om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin elk individu kan groeien en bloeien. De samenwerking met het team en het leren omgaan met diverse uitdagingen hebben mijn professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling aanzienlijk bevorderd. Ik ben dankbaar voor deze waardevolle ervaring en kijk ernaar uit om de opgedane kennis en inzichten toe te passen in mijn verdere studie en carrière als toekomstig pedagogisch coach. De feedback en leerpunten die ik heb ontvangen neem ik zeker mee!


Leerresultaat 9 (kinderopvang in de samenleving – sector)

De bachelor bouwt nieuwe pedagogische kennis op en integreert deze in de organisatie, samen met het team verzamelt, analyseert en interpreteert hij/zij relevante complexe situaties in de beroepspraktijk, benut resultaten van onderzoek en neemt initiatief en verantwoordelijkheid om over de bestaande pedagogische praktijk te reflecteren en deze te innoveren.

De pedagogisch coach bouwt nieuwe pedagogische kennis op en integreert deze in de organisatie door met het team co-creatief op onderzoek te gaan en te reflecteren over de bestaande beroepspraktijk.

2e academiejaar: COACHINGSSTAGE

Bewijsmateriaal: COACHINGSSTAGE

Conclusie

Het leerproces was een proces waarin er kennis en vaardigheden werden verworven. Hier was de stageplek en de steun de belangrijkste factor. Doorheen de stageweken werd er rekening gehouden met stages of change model waardoor dit automatisch zorgde voor een houvast qua kennis.

Belangrijke data doorheen het leerproces:

  • 19 oktober 2023: eerste aanzet presentatie, stagetrialoog en how to stage?

  • 9 november 2023: presentatiemoment voor stagementor op stageplek

  • 17 november 2023: digitaal startgesprek

  • 16 november 2023: intervisie coaching op campus

  • 23 november 2023: intervisie coaching op campus

  • 28 november 2023: tussentijdse evaluatie op stageplek

  • 7 december 2023: intervisie coaching op campus

  • 15 december 2023: eindevaluatie op stageplek

  • 8 januari 2024: inlevering stageverslag

  • Begin tweede semester: meerstemmige profielvergadering op campus

Wat het belangrijkste element is uit deze stage, is de gedragsverandering. Het is de bedoeling dat er beseft wordt dat er problemen gaande zijn en dat er ingespeeld kan worden hierop zodat er aan gedragsverandering gewerkt kan worden. Ik vond dit een heel moeilijk element doordat er heel veel weerstand werd geboden. Dit heeft, zoals in mijn laatste reflectie beschreven, ervoor gezorgd dat ik nog onzekerder overkwam.

De dingen die ik heb geleerd op stage zijn dat ik mezelf durf te verdiepen in een thema en deze kennis kan delen met anderen. Het thema werd mij opgelegd waardoor andere hierover al meer kennis hadden dan mij. Dit was een moeilijkheid voor mij doordat ervoor en doorheen de stage aangegeven werd dat dit eigenlijk een zeer moeilijk thema was, waardoor mijn motivatie sterk naar gedaald was doordat er weerstand geboden werd. Ik had ook zeer veel stress en angst voor deze stage omdat het voor alles een eerste keer was: de eerste keer in de kinderopvang, de eerste keer als stagiair in een niet schoolcontext, de eerste keer werken in een team, de eerste keer coachen, … Wat mij wel sterk geholpen heeft, is het werken rond een thema. Ik heb dit in lager onderwijs al gedaan waardoor ik wist hoe ik het thema moest aanbrengen en mezelf hierin moest verdiepen. Dankzij het uitvoeren van reflecties weet ik dat ik nog werkpunten heb die sterk bepalend zijn als toekomstig pedagogisch coach waaronder het zelfvertrouwen en durven mensen aanspreken over hun handelingen. Interesse was de draaiende motor van heel deze stage.

Als ik terugkijk naar deze stage dan moet ik wel toegeven dat ik een beter zich heb gekregen op wat het betekent om mensen te coachen. Ik heb een beter beeld gekregen over wat een pedagogisch coach nu inhoudt binnen de kinderopvang. Door deze manier van werken, volgens het stages of change model, merk je ook dat je geleidelijk aan voor gedragsverandering kan zorgen. Hierdoor heeft dit ook effecten op de kinderen. En tenslotte zijn zij ook een focusgroep voor onze opleiding.

Doordat ik nu eens kon meedraaien in het team zag ik ook de onderlinge relaties. Dit was iets waar ik enkel binnen mijn studentenjob en chirowerking mee te maken kreeg. Je merkt dus al snel dat deze ook zeer belangrijk zijn omdat, vaak zonder dat je het beseft, dit ook een invloed heeft op de kinderen. Hierdoor moest ik terugdenken aan mijn stages binnen mijn vorige opleiding, lager onderwijs, en merkte ik al snel dat je ook een effect kan hebben op de kinderen zonder rechtstreeks met de kinderen bezig te zijn. Dit was iets wat ik nog niet had gezien binnen een stagecontext.

Er is een besef dat het zeer belangrijk is om ervoor te zorgen dat er een vertrouwensband is binnen een groep doordat er dan pas gewerkt kan worden aan gedragsverandering. Vanaf dat de gedragsverandering zichtbaar begint te worden moet er open gecommuniceerd worden naar alle partijen zodat er geen kennis is die niet gedeeld kan worden. De werking van het stages of change model helpt zeer goed bij de gedragsverandering. Het zorgt ervoor dat het team op een rustige manier kan werken aan aanwezige problemen waardoor de druk minder hoog ligt.

De stappen die gezet werden in het coaching proces rond het thema zijn duidelijk zichtbaar. Niet alle betrokken partijen zijn het eens over wat er al dan niet gedaan is maar het (af)geleverde werk is goed. Wat er nog gedaan moet worden is duidelijk besproken zodat er geweten is waar de organisatie staat en wat er nog gedaan moet of kan worden.

De conclusie sluit ook sterk aan reflectie nummer 15 uit het stageverslag.  


Leerresultaat 10 (professionaliseren en ontwikkelen door onderzoeken – mezelf)

De bachelor handelt vanuit bewustzijn van het eigen referentiekader met respect voor de identiteit van anderen (kinderen, ouders, medewerkers, externe partners) en ondersteunt de identiteitsontwikkeling van de kinderen en hun respect voor anderen.

De pedagogisch coach is zich/haar/hen bewust van het eigen referentiekader en heeft respect voor de identiteit van elk ander persoon.

2e academiejaar: VERBREDENDE STAGE

Bewijsmateriaal: VERBREDENDE STAGE 

Conclusie: idem als LR 8


Leerresultaat 11 (cultuur)

De bachelor inspireert en beweegt vanuit een voortdurende reflectie als cultuurdrager via 'communale communicatie', de kinderen, hun ouders en het team tot het zelf ervaren van de verbindende kracht van cultuur (educatieve activiteiten).

De pedagogisch coach is in staat om vanuit bewustzijn over zijn/haar/die eigen verhaal via cultuureducatief denken in ontmoeting te treden en in verbinding te gaan met ouders, kinderen en het team.

2e academiejaar: VERBREDENDE STAGE

Bewijsmateriaal: SAMEN MET LR 12


Leerresultaat 12 (cultuur)

De bachelor onderzoekt en ontwerpt cultuureducatieve activiteiten, met onderbouwde differentiatiemogelijkheden, waarbij relevante expertise wordt ingezet.

De pedagogisch coach onderzoekt en ontwerpt onderbouwde, gedifferentieerde cultuur-educatieve activiteiten, waarbij relevante expertise wordt ingezet.

2e academiejaar: VERBREDENDE STAGE - PROJECT NAAR DE WORTELS

Bewijsmateriaal: 

Conclusie

BUITENSPEELDAG

Tijdens de buitenspeeldag zag ik heel veel familieleden (ouders, broers/zussen, grootouders, ...) in de sporthal in Drogenbos samen met de kinderen. De kinderen hadden verschillende leeftijden en speelden gezellig samen. Wanneer de kinderen elkaar niet kenden, dan was dit geen grens voor hun waar ze over moesten stappen. De kinderen konden gewoon met elkaar samen spelen.

Wanneer ik in de sporthal aan het wandelen was, zag ik heel veel verschillende materialen waarmee de kinderen (en eventueel ouders) konden spelen. Er werd rekening gehouden met de verschillende leeftijden die aanwezig konden zijn waardoor iedereen wel iets kon vinden waarmee die zou spelen.

Er waren kinderen die aan het lasershooten waren en die hiervoor de hele sporthal gebruikten, anderen waren de tumbling mat heel enthousiast aan het bespringen terwijl andere kinderen hierop turnoefeningen aan het doen waren. Aan de linkerkant van de sporthal stonden verschillende springkastelen die elk een eigen functie hadden (parcours, voor de kleintjes en verschillende basketbalringen). Naast tussen de basketbalringen en de grote opblaasbare ballen, konden de kinderen zich vermaken met plastieken stokken, ballen en bekers. Zoals al eerder vermeld konden de oudere, maar ook zeker de jongere kinderen, zich vermaken in de grote opblaasbare ballen. Veel kinderen waren daar tegen elkaar aan het botsen en anderen vielen op de grond. Langs de rechterkant werd de zaal opgevuld met boogschutringen en nog houten stokken waarmee de kinderen constructies konden maken. Tussen alle chaos konden kinderen zich ook vermaken met circusgerief zoals doekjes en jongleerballen.

Wat ik dus al heb aangehaald is dat ik dit ervaarde als een grote chaos. Zelf ben ik een vaste vrijwilliger op de buitenspeeldag in Halle/Lembeek maar deze buitenspeeldag vond ik toch heel wat anders. Doordat het in een binnenruimte was, werd het geluid gevangen en kon het zich moeilijk een weg naar buiten wanen. De (groot)ouders en andere opvoeders/familieleden lieten de kinderen doen en er was dus heel veel vrijheid voor de kinderen. Ze konden zelf kiezen waarmee ze gingen spelen en werden niet belemmerd tijdens het spelen.

Ik heb voor de bovenstaande foto's gekozen omdat:

  • 1ste pedagoog (de kinderen): deze kinderen waren elkaar aan het inspireren om een grote toren te maken. Uiteindelijk besloten de twee kinderen om samen een toren te maken die hoger was dan de twee die zij individueel maakte. Ik heb deze foto genomen doordat ik het samenspel mooi vond.

  • 2de pedagoog (de volwassene): heel veel volwassenen waren niet betrokken bij het spel van de kinderen en keken toe hoe zij aan het spelen waren. Deze volwassene liet de kinderen "vliegen". Ik vond dit heel fijn om te zien doordat je zag dat de kinderen zich aan het amuseren waren.

  • 3de pedagoog (ruimte en materialen): het springkasteel had als originele functie om een parcours te vormen waar de kinderen zo snel mogelijk door moesten geraken. Het kind dat op de foto zichtbaar is, gebruikte samen met andere kinderen, het springkasteel als hindernissenbaan voor een kampenspel. De kinderen waren aan het lasershooten en gebruikte het parcours als extra omgeving en hadden een eigen wereld verzonnen. Dit spel wou ik vastleggen op foto doordat het een bewijs is dat de kinderen echt wel heel veel fantasie gebruiken tijdens een spel.

  • Omgevingsfoto: zo is de buitenspeeldag te zien. De verschillende 'hoekjes' heb ik proberen te fotograferen zodat er bij mijn uitleg beelden te zien zijn.

De locatie is de sporthal van Drogenbos, vlak naast een basisschool. Door de regen had de organisatie gekozen om niet enkel de buitenspeeldag te verplaatsen maar om ook van Linkebeek naar Drogenbos te verplaatsen. Zoals eerder gezegd kreeg de sporthal een hele andere functie doordat er verschillende dingen in de ruimte werden geplaatst. Maar er was ook nog steeds ruimte voor de kinderen om gewoon te lopen in de sporthal.

Zelf vond ik dat er ontmoeting in vrije confrontatie mogelijk was doordat de mensen, zowel volwassenen als kinderen, met elkaar in ontmoeting konden gaan zonder enige belemmeringen of verplichtingen. In de lessen hadden we gezien dat kinderen kunnen zorgen voor gesprekken tussen volwassenen en dit kon ik heel goed nu zien. De kinderen vormden een gespreksonderwerp voor de volwassenen en de omgeving, materialen en andere kinderen waren de gespreksonderwerpen voor de kinderen.

© 2019 start van het Portfolio van Gloria. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin